Citytrip, Favoriete hotspots, Wanderlust

City guide Wenen

Rond acht uur ’s ochtends kwam ik samen met mijn moeder aan op Schiphol, klaar om ons avontuur te starten. Als verrassing had ik voor mijn moeder een city trip geboekt met srprs.me. Op die manier verraste ik niet alleen haar, maar ook mijzelf. Na het open krassen van de kaart was het zo ver; de bestemming was…… Wenen. Waaaah, hiermee was ik zo blij aangezien ik al eerder in deze prachtige stad ben geweest. Helaas sneeuwde het toen zo hard dat ik weinig van de stad had gezien. Tijd om de stad te herontdekken! Met de tram, de metro en te voet kwamen wij op de leukste plekjes van Wenen, zoals de indrukwekkende gebouwen in de Hofburg, de gezellige koffiehuizen, het keizerlijk pracht en het wijngenot in de mooiste tuinen. Al benieuwd geworden naar mijn aanbevelingen voor deze stad?

De heenreis

Voor de tweede keer boekte ik met srprs.me een city trip. Ze hebben nog meerdere categorieën – die ik zeker een keer wil uitproberen –, maar dit concept is perfect voor een paar dagen weg. Tijdens het boeken kan je aangeven in welke bestemmingen je al geweest bent. Sinds ik alleen in Wenen ben geweest toen er 1 meter sneeuw viel op een dag had ik besloten om deze niet op mijn lijstje te zetten. Toeval en geluk dus dat onze reis evengoed naar deze bestemming ging, want ik wilde hier sowieso nog een keer naar terug.  Boeken met srps.me is zeker een aanrader; alles wordt perfect voor je geregeld en je hebt veel voorpret. Zo hadden wij bedacht dat we naar Kroatië of Roemenië zouden gaan aangezien het weerbericht.Onze onthulling van de bestemming hebben we vastgelegd in het filmpje hieronder!

<FILMPJE>

Met de CAT trein was het slechts 16 minuutjes reizen van het vliegveld naar het centrum van Wenen. Echt ideaal dus, want je hoeft niet over te stappen met koffers of uit te zoeken welke trein je precies moet hebben om zo dicht mogelijk bij het hotel uit te komen. Daarnaast hadden we op Schiphol al uitgezocht hoe we makkelijk bij het hotel konden komen. Eenmaal aangekomen in het centrum was het dus geen probleem om verder met de metro te reizen.

Het hotel

<FOTO VAN HET HOTEL>

We verbleven in Stanys – das Apartmenthotel. Gelukkig hoefde we niet heel veel verder te reizen, want het hotel lag aan de grote winkelstraat van Wenen – de Mariahilfer Strasse -. Naast deze perfecte ligging hadden we ook nog eens een super ruime kamer van 30 vierkante meter; wat groter is dan mijn geliefde ex-kamertje in Groningen. Wat ik zelf altijd heel belangrijk vind is de douche en deze was echt perfect; snel warm en een heerlijke straal waarmee je ook daadwerkelijk jouw haar kan wassen. Ook het ontbijt was erbij inbegrepen. Dit was niet heel bijzonder, maar goed genoeg voor een prima start van de dag. En zeg nou zelf: je gaat daarna toch heerlijk taartjes eten en lunchen in de stad. dus dan is een simpel ontbijt voldoende.

Ligging: 8
Service: 7
Eten: 7
Kamer: 9

Reizen in Wenen

Het reizen door de stad gaat vrij gemakkelijk. Je kan drie soorten ‘ov-kaarten’ kopen om rond te reizen door Wenen; de duurste versie is 16,50 euro voor 3 dagen. Wij hadden zelf de Wien Karte gekocht voor drie dagen. Dit kost 24,90 euro voor 3 dagen, maar dan krijg je ook korting bij verschillende musea en restaurantjes. Achteraf had ik beter alleen de kaart voor het openbaar vervoer kunnen kopen, want met mijn studentenkaart kreeg ik meer korting dan met de Wien Karte. Het is trouwens wel een aanrader om zo een kaart te kopen, want het brengt je net even verder dan dat je alleen zou lopen. Daarnaast is het ook makkelijk om even snel heen en weer te gaan naar het centrum voor een drankje, of om snel bij het hotel terug te zijn voor een outfit wissel.

Tot slot raad ik je echt aan om ook delen te lopen. Wenen staat vol prachtige gebouwen waar je u tegen zegt. Het ene gebouw is nog mooier dan het ander, en het zou zonde zijn als je deze mist omdat je onder de grond reist. Zoals Karl Kraus ooit zei:

The streets of Vienna are paved with culture, the streets of other cities with asphalt – Karl Kraus

Koffie en zoetigheden

Bij het eten in Oostenrijk – en Wenen – denk ik aan Kaiserschmarren, schnitzels en de Sacher Torte. Wist je trouwens dat Wenen ook eigen wijngaardens heeft en dat je in deze stad heerlijke koffie kan drinken? Zo niet, lees dan snel even verder!

<FOTO SACHER TORTE>

De dag start je met een Wiener Melange in Café Ritter aan de Mariahilfer Strasse. Dit koffiehuis is een van de oudste van Wenen en de sfeer binnen is heel relaxed. De inrichting is nog als vanouds met prachtige plafonds. Daarnaast zaten er veel Weense inwoners in plaats van toeristen en dit beschouw ik zelf altijd als een goed teken.

Prijs van koffie: 2,30 – 3,80
Prijs van ontbijt: 6,30 – 11,20
Prijs van lunch: 2,90 – 12,60

Heb je niet alleen voldoende aan een kop koffie? Ga dan ook zeker langs Hotel Sacher om de originele Sacher Torte te proeven. Dit is veruit de beste versie en ik kan het weten, want mijn moeder en ik waren zo vriendelijk om er meerdere te proeven – scheelt jou weer wat kilo’s 😉 –. Naast het feit dat het naar onze mening de beste taart is, is het ook leuk om daar binnen te zitten. Het hotel is namelijk prachtig van binnen! Het is trouwens niet dat de taart hier veel duurder is dan bij andere tentjes, maar de koffie zelf maakt het duur om hier te zitten. Toch is het echt de moeite waard om Hotel Sacher een bezoekje te brengen, al is het alleen voor de ervaring.

Prijs van koffie: 4,00 – 6,00
Prijs van taart: 4,80

The best coffee in Europe is Vienna coffee, compared to which all other coffee is fluid poverty – Mark Twain

Food

<FOTO HEURIGER>

Tijd voor nog meer zoetigheid! Als fan van dit Oostenrijkse toetje mag ik zeggen dat ik bij <tentje x> heb ik echt de beste Kaiserschmarren ooit gegeten. Het publiek verschilt van locals tot toeristen, maar dit komt vooral vanwege de prachtige locatie. Als je binnenzit kijk je namelijk uit op een paar gebouwen van de Hofburg. Een pareltje voor het oog en een feestje voor de smaakpupillen!

Prijs van koffie:
Prijs van lunch:
Prijs van desserts:

In Wenen is het soms voordeliger om bij de Naschmarkt te ontbijten. Deze markt staat vol met leuke kraampjes en tentjes waar je jouw dag perfect kan starten. Wees alleen niet te vroeg of te laat, want dan mis je de sfeer die deze kleurige markt uitstraalt. Als je net als ik van mensen kijken houdt, dan ben je hier aan het juiste adres. Er is zeker genoeg te zien, want je bent niet de enige die deze markt zal bezoeken. De prijzen verschillen wel op de markt door de hoeveelheid keuzes, dus je kan het zo duur – of goedkoop – maken als je zelf wilt.

Tot slot wil ik je de Heurigers in Grinzing aanbevelen. Heurigers zijn wijnbarren in Oostenrijk en worden vaak gerund door families. Grinzinger is van oorsprong een dorp dichtbij Wenen, maar is ondertussen aangegroeid aan de stad – en daardoor te bereiken met het Weens openbaar vervoer –. Vanaf het centrum doe je er ongeveer 20 tot 30 minuten over waarvan het laatste gedeelte met de tram. Hierdoor zie je ook iets meer dan alleen het centrum van Wenen. Grinzing zit vol met verstopte Heurigers en de straatjes zijn super romantisch. Je hebt niet echt het gevoel dat je nog in Wenen zit waardoor jouw ultieme vakantiegevoel nog sterker wordt. Naast wijn drinken, kan je in de Heurigers ook heerlijk eten tegen leuke prijzen! Ik zou zeggen: ‘Stap de tram in en zoek een Heuriger met de beste sfeer’, 100% garantie op een heerlijke avond.

Must do in Wenen

<FOTO MUST DO>

Er is zoveel te doen in Wenen dat ik nog wel twee keer kan terugkeren naar deze stad zonder mij te vervelen. In totaal ben ik vier dagen weg geweest, dus hierbij vier must-do’s. 

Op de tweede avond zijn wij naar een concert geweest dat plaats vond bij Schloss Schönbrunn. Wenen staat bekend om zijn muziek en kwam daarom op ons to-do list te staan. Het was super leuk om dit in deze stad te beleven en daarom raad ik jou ook aan om te kijken of je een concert kan bijwonen. Het enige jammere vond ik dat het concert niet echt in de juiste zaal was waardoor de kwaliteit iets omlaag ging. Als je van te voren al weet dat je naar een concert wilt, dan zou ik aanraden om online al een kaartje te kopen voor een concert in een ‘echt’ theater.

Schloss Schönbrunn is het meest indrukwekkende paleis dat ik ooit heb gezien. Dat is ook niet zo heel gek met de 1.441 kamers die het paleis bevat. Het gebouw en de kamers zijn super goed bewaard gebleven en de uitgebreide rondleiding gaat gelukkig ‘maar’ door 40 kamers. Naast het paleis van binnen te bekijken, kan je ook wandelen door de prachtige tuin, een bezoekje brengen aan de dierentuin, of omhoog lopen tegen de heuvel op voor een prachtig uitzicht over Wenen.

Een onverwachte verrassing was het bezoekje aan de Karlskirche op Karlsplatze. In deze kerk kon je met een glazen lift helemaal in de hoge koepel komen. Ik heb zelf last van hoogtevrees, maar besluit bij dit soort activiteiten mij daarover heen te zetten. Helaas was ik helemaal van slag door de glazen lift waardoor ik boven alleen maar op een stoeltje heb gezeten. Mijn moeder is nog verder omhoog gegaan waar ze een uitzicht had over heel Wenen. Daarnaast kon ze de muurschilderingen in de koepel bijna aanraken; een bijzondere ervaring dus!

Tot slot wil ik het Albertina Museum nog even uitlichten. Dit museum combineert kunst met de kamers van een paleis en dat is wat mij betreft de perfecte combinatie. De vaste collectie van Monet tot Picasso vond ik zelf het mooiste werk bevatten. De collectie was zo divers met kunstenaars die je vaak niet tegenkomt, maar wel kent. Daarnaast was het leuk om het museumbezoek af te sluiten met de kamers van het paleis. Ook deze kamers waren weer indrukwekkend en prachtig onderhouden.

Wil jij ook naar Wenen? Zo ja, waar kijk jij het meest naar uit?

Liefs,

Daniëlla

 

Previous Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter