Irritaties tijdens het solliciteren door Daniella Christina Weber
Solliciteren

Irritaties en frustraties tijdens het solliciteren

Ik geef het toe. Soms wil ik mezelf verstoppen onder een steen om er vervolgens pas onder vandaan te komen als ik een baan heb. Soms kan solliciteren namelijk alleen maar irritaties opleveren waardoor je eerder gefrustreerd raakt in plaats van gemotiveerd blijft. Mijn meestvoorkomende irritaties tijdens het solliciteren deel ik vol liefde en zonder frustratie met jou – ook al kan ik nog steeds een beetje boos worden bij deze frustraties, oeps –.

De vraag: ‘Wat doe je nu?’

Waar je ook komt er wordt altijd gevraagd of je al een baan hebt, en als het antwoord daarop nee is dan doen mensen alsof je de hele dag thuis niks doet. Dat is niet het geval, want vacatures zoeken is echt een fulltime job op zich. Solliciteren betekent veel meer dan alleen brieven en CV’s schrijven. Toch kan ik het mijn omgeving niet helemaal kwalijk nemen, want uiteindelijk bedoelen ze het gewoon goed en zijn ze geïnteresseerd in je. Het is alleen maar zo dat je dezelfde vraag al een paar keer eerder hebt beantwoord deze week.

De motivatie kan omslaan in frustratie

Het ene moment ben je nog super enthousiast en gemotiveerd, en het andere moment ben je super gefrustreerd. Kleine dingetjes kunnen deze omslag al teweeg brengen, zoals een afwijzing of omdat je het gewoon niet ziet gebeuren. Mijn advies is om het voor de rest van de dag maar even zo te laten en met iets anders bezig te gaan. Gefrustreerd solliciteren gaat je namelijk niet aan jouw droombaan helpen. Daarom schreef ik laatst een blog over het gemotiveerd blijven tijdens de zoektocht naar een baan.

Oeps, foutje

Op het moment dat je jouw CV en motivatiebrief al hebt verstuurd, kom je erachter…. Ja, je raadt het goed; je ziet ergens een spelfoutje. Dit gevoel is echt vreselijk! Zelf kwam ik er een keer achter dat ik de naam verkeerd gespeld had – Rik in plaats van Rick –. Oeps…. Ondanks dit foutje werd ik wel uitgenodigd voor een gesprek, maar je voelt je echt heel erg dom op het moment dat je erachter komt. Waarom had ik de naam niet eerder gecheckt?

Junior functie met vijf jaar ervaring

Dit is natuurlijk een veelvoorkomende klacht onder sollicitanten, maar het is ook zwaar irritant. Je bent vol enthousiasme aan het zoeken en je komt een baan tegen met de functienaam ‘Junior XX’. Van het lezen van de vacaturetekst word je nog enthousiaster totdat je bij het kopje ‘eisen’ terecht komt. Je oog valt op minimaal drie jaar werkervaring – hoezo is dit een junior functie? -. Soms vraag ik mezelf af of recruiters wel het verschil weten tussen junior, medior of senior… Dit irritatiepuntje is denk het ergst van allemaal.

Vrijwilliger

Ik vind het heel goed dat mensen vrijwilligerswerk doen, maar ik ben zelf op zoek naar een baan waarvoor ik betaald word. Op het moment dat je een leuke functie ziet waarbij ze niet te veel ervaring vragen, stuit je op het allerlaatste moment op de arbeidsvoorwaarden: ‘Deze functie is op vrijwilligersbasis’. Uhm jongens, waarom stond dit niet eerder vermeld? Next.

Communicatie

Sommige bedrijven kunnen en willen niet communiceren. Ik denk ook niet dat ze door hebben hoe belangrijk een sollicitatie voor een sollicitant is. Het gebeurt echt heel vaak dat ik geen ontvangstbevestiging van bedrijven krijg of dat je gewoon nooit wat van het bedrijf hoort. Heb ik hiervoor een motivatiebrief geschreven?

Als je wel op gesprek bent geweest, dan laten sommige bedrijven ook niks meer van zich horen. Dit is toch super raar, want jij bent uiteindelijk helemaal naar hun kantoor gereisd. Aan het eind van het gesprek wordt vervolgens gezegd ‘We laten je begin volgende week iets horen’. Natuurlijk hoor je vervolgens niks en stuur je een mail voor meer informatie. Van één bedrijf heb ik gewoon nooit reactie gehad – like why? – en van het andere bedrijf kreeg ik het volgende als antwoord: ‘Sorry, we waren je vergeten, maar we hebben voor iemand anders gekozen’. Prima dat ik het niet ben geworden, maar laat het gewoon op een fatsoenlijke manier even weten. Echt geen stijl dit.

Niet de juiste vacature

Ik ben zelf van nature super kieskeurig en ik word letterlijk gek van mezelf. Dit leidt ertoe dat ik 9 van de 10 vacatures niet interessant genoeg vind om op te reageren. Waarom ben ik niet eerder tevreden?

Dit waren mijn zeven irritaties. Wat zijn jouw grootste irritaties tijdens het solliciteren?

Liefs,

Daniëlla Christina Weber

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter