Groepsfoto bij de Kookfabriek door Daniella Weber
Food & Fit, Lifestyle

Koken met de Franse Alain Caron

Ongeveer 2,5 maand geleden kwam ik tijdens mijn zoektocht naar een leuk cadeau voor mijn moeders verjaardag terecht op de website van de Kookfabriek. Ieder jaar geven we elkaar een evenement of dagje uit als cadeau – en dan nemen we elkaar natuurlijk mee –. Vorig jaar was het Sugarless en dit jaar gingen we naar een Masterchef kookworkshop van Alain Caron. Misschien ken je hem van de Nederlandse versie van Masterchef?

Toen we van huis vertrokken, wist ik nog niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik had namelijk nog nooit eerder meegedaan aan een kookworkshop en nu had ik er een onder begeleiding van Alain Caron. Verschillende teleurstellende gedachtes vlogen al in de rondte, want wat nou als ik de slechtste kok ben van de avond? Rond vier uur werden we verwacht in Amsterdam waar we vriendelijk werden ontvangen met een glas prosecco. Rond half vijf zou de kookworkshop beginnen, maar volgens mij werd dit eerder kwart voor vijf. Gelukkig maakte dit niet heel veel uit, omdat de sfeer erg goed was. Toen het eindelijk zover was, kwam Alain Caron naar voren om het menu toe te lichten en algemene tips te geven. Dit ging gepaard met vele grapjes. De boodschap van zijn verhaal was dat we vooral plezier moesten hebben in het koken.

Alain Caron bij de Kookfabriek

Kookeiland 15

Er waren in totaal acht kookeilanden waar je met gemiddeld acht personen aan stond. Wij hadden een man extra, maar zelfs dat was nog prima te doen. Met jouw team moest je besluiten wie welk gerecht zou gaan maken. Het menu bestond namelijk uit een amuse, een voorgerecht, een hoofdgerecht en het nagerecht. Mijn moeder en ik kozen voor het nagerecht; een Tarte Tartin. Een van de klassiekers uit de Franse keuken, en van wie kan je dat nou beter leren dan van Alain?

Avondje uit met mijn moeder voor haar verjaardag naar de Kookfabriek. Door Daniella Weber

Het menu

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat er voor de rest in ons menu zat! Voordat ik dat bekend ga maken, wil ik even kwijt dat iedereen in ons team echt lekker gekookt heeft. Alles smaakte zo goed en ondanks dat het veel was, hebben we niks hoeven weg te gooien. Daar word ik dan weer blij van 🙂 !

Ons team bij de Kookfabriek

Amuse – Kwartelpootje met sauce beurre blanc en notencrunch.

Ik had nog nooit eerder een kwartelpootje gegeten, maar het was echt de perfecte amuse. Het is niet heel groot en je kan het eten zonder bestek en zonder dat je handen vervolgens vies worden. Daarnaast was de beurre blanc niet zomaar een saus, maar echt de lekkerste beurre blanc die ik geproefd heb. Zelf was ik wat minder fan van de notencrunch die voornamelijk was gemaakt van walnoten, maar dat is puur een kwestie van persoonlijke smaak. Ik ga deze amuse zeker nog eens maken voor een verjaardag of een ander diner-gelegenheid.

Voorgerecht – Tartelette met gemarineerde en gerookte zalm, kruidensla met vinaigrette.

Bij dit gerecht kan ik niet anders zeggen dan hemels! Het was misschien een beetje veel als voorgerecht, maar het was o zo heerlijk. De tartelette was gemaakt van bladerdeeg en dat gaf een crunchy touch aan het gerecht. Ook dit gerecht ga ik zeker eens herhalen.

Het voorgerecht bedacht door Alain Caron bij de Kookfabriek

Hoofdgerecht – Gebraden hele kip met citroenboter, wilde spinazie en geprakte aardappel.

Zo simpel, zo puur, en zo lekker. Sorry, ik val in de herhaling, maar het was nou eenmaal zo! Normaal ben ik niet zo van de hele kippen vanwege de botjes. Het klinkt misschien raar, maar daar gaat mijn eetlust altijd een beetje van weg. MAAR bij deze kip had ik daar totaal geen last van. De kip was zo gaar, maar tegelijkertijd nog zo sappig dat het vlees zo van de botten af viel. De wilde spinazie en aardappelpuree waren lekker, maar de kip was toch wel echt de hoofdspeler in dit gerecht.

Nagerecht – Traditionele appel Tarte Tartin

Dit was natuurlijk het beste gerecht van allemaal 😉 . Nee grapje… Maar hij was gelukt en daar waren we al zo blij mee, want er zijn toch aardig wat handelingen aan verbonden. We moesten zelf karamel maken met suiker en boter, de appels schillen, het deeg maken et cetera. Daarnaast gaat de taart twee keer in de oven. De laatste keer dat je hem uit de oven haalt wordt gevolgd door hét moment van de waarheid. Is het nog steeds een mooie Tarte Tartin op het moment dat je hem omdraait? En onze versie was dat zeker! Het was wel een beetje jammer dat er één appel tussen zat van een ander soort – je moet Elstar gebruiken –, maar dat maakte onze vreugde er niet minder op.

Afsluiter – Koffie of thee met huisgemaakte friandises

Je denkt al dat je genoeg heb gehad totdat er heerlijke chocolaatjes voor je neus worden gezet. Ik kon het natuurlijk niet laten en nam er meteen één van het bord. Ik denk oprecht dat het de lekkerste chocolade was die ik ooit heb geproefd. Laat ik het zo zeggen: Tony Chocolonely is er niks bij.

Nog een keer naar de Kookfabriek?

Als je mij zou vragen of ik nog een keer de Kookfabriek zou bezoeken, dan zeg ik volmondig JA! Het was echt een gave ervaring om al dit lekkers te eten, terwijl je – een deel van – het eten zelf bereid hebt. Dit had niet gekund zonder het recept van Alain Caron, zijn begeleiding en zijn assistenten. Het laat je zien dat koken echt leuk is en dat je zelf kwaliteitsgerechten op tafel kan zetten ook al ben je geen Masterchef. Enerzijds, heb ik er technische dingen op het gebied van koken geleerd, maar anderzijds heeft het me dus ook laten inzien dat ik het zelf ook kan.

Mocht je dit nou ook een keer willen doen dan kan je meer informatie vinden op de website van de Kookfabriek. Het is echt een aanrader als cadeau aan je vriend, moeder/vader of om gewoon samen met een vriendin te gaa! Wij hebben in ieder geval een geweldige avond gehad en willen het personeel van de Kookfabriek daar zeker voor bedanken.

Liefs,

Daniëlla Christina Weber

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter