De cover van het boek Lieve van Ronald Giphart voor een boekreview
Reviews - Boeken & Films

Lieve van Ronald Giphart – boekreview

Het begint me op te vallen dat ik telkens ‘per ongeluk’ een boek koop. Het ene moment sta ik te wachten op de trein en loop ik een boekenwinkel in, of ik loop tijdens het winkelen een boekenwinkel in zonder koopintentie. Toch loop ik altijd met een boek de winkel uit. Ik ben redelijk bekend met welke nieuwe titels zullen verschijnen en waarvan hoge verwachtingen zijn. Dit zijn dan ook vaak de boeken die ik mee naar huis neem. Ongeveer een week geleden kocht ik het boek Lieve van Ronald Giphart en nu ligt deze uitgelezen naast me. Tijd voor een boekreview dus!

Lieve

Lieve is geschreven door de Nederlandse schrijver Ronald Giphart – alle overige boekgegevens kun je onderaan de post vinden -. Van dezelfde auteur verscheen vorig jaar het boek Harem en daarvoor schreef hij meerdere romans. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel van hem had gehoord, maar dat ik nog geen boek van hem had gelezen. Na het lezen van Lieve ben ik erg benieuwd naar zijn andere boeken. Welke zijn het lezen waard?

De hoofdpersonen

De roman is geschreven vanuit twee tijdsgeesten. Het eerste verhaal lees je vanuit Lieve Vanlieve, een Vlaamse actrice. Het tweede verhaal lees je vanuit het perspectief van Liv, Bison en Noah die het leven van Lieve Vanlieve gaan verfilmen. Noah is een filmmaker die een relatie had met Lieve. Deze relatie kwam tot eind doordat Lieve zichzelf dood reed. Liv en Bison zijn de acteurs die de rollen van Noah en Lieve spelen in de film.

Mijn favoriete passage

Er is niet echt een passage waarvan ik denk: ‘Oh die is enorm kenmerkend voor het boek of verhaal’. Het verhaal leest lekker door en de schrijfstijl is makkelijk te volgen. Er staat wel een gedicht in het boek die ik graag hier op de blog citeer:

Nu nog tussen alle vrouwen is er niet een als zij,
niet een waarvan de woeste mond mij zozeer heeft verrast.

Mijn zotte ziel zou over haar vertellen als zij kon
maar mijn woeste ziel werd met al haar hebben en houden verwoest.

Nu nog.

Wat maakt het boek goed?

Voor mij is het boek goed, omdat ik eigenlijk heel erg benieuwd ben naar de film Lieve Vanlieve. Je wilt dus eigenlijk meer zien en meer weten, maar het boek is nou eenmaal uit dus dat kan niet. In het verhaal kom je een mooie combinatie tegen van seks, de filmwereld, verlangen en rouw. De tweede reden waarom ik dit boek erg goed vind, is omdat je veel te weten komt over alles wat met filmen op een set te maken heeft. Als bioscoopbezoeker zie je natuurlijk het eindresultaat, maar in dit boek lees je veel meer over de achtergrond. Je wordt meegenomen in de relaties tussen de acteurs, de producenten, scriptschrijvers et cetera – zijn die echt zo extreem? –. Je hebt als het ware echt het gevoel dat je op de set staat.

Tot slot, lees je ook mee vanuit het perspectief van Lieve zelf. Hierdoor leer je de personage waar de film over gaat beter kennen. Je gaat vragen stellen zoals ‘Weet Noah dit ook? En zo ja, hoe reageerde hij hier op?’. Op het moment dat ik zelf vragen ga stellen, betekent dat voor mij persoonlijk dat ik een boek interessant vind. Daarnaast zie je een subtiele vergelijking tussen wat er met Lieve gebeurt en wat er met de acteurs op de set gebeurd. Het is dus letterlijk een herhaling van de geschiedenis, maar dan met een andere twist. Meer kan ik er niet over zeggen, omdat ik dan de intentie van het boek en het verhaal voor je verpest.

Ik zou Lieve van Ronald Giphart dus zeker aanraden bij vrienden en familie die van lezen en filmliteratuur houden. 

Liefs,
Daniëlla Christina Weber

Boekgegevens:

  • Titel: Lieve
  • Auteur: Ronald Giphart
  • ISBN: 978-90-575-9783-1
  • Uitgeverij: Podium Amsterdam
  • Genre: Roman
  • Aantal pagina’s: 248
  • Publicatiejaar: 2016
  • Prijs hardcopy: 19,99 euro
  • Prijs e-book: 9,99 euro
Previous Post Next Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter