Zoektocht naar een baan door en het vaststellen van carrièredoel door Daniella Christina Weber inhoud van een motivatiebrief
Career, Lifestyle design

Het ultieme carrièredoel vaststellen

Vorige week had ik het al even kort over het opstellen van een carrièredoel om gemotiveerd te blijven. Daarnaast helpt het stellen van doelen om gefocust te blijven en dus verspil je minder tijd aan minder belangrijke dingen. Tot slot kan een doel ook dienen om te kijken of je vooruitgang boekt. En als je het doel dan bereikt, dan heb je wat te vieren want daar mag je best trots op zijn. Uiteindelijk komt het er op neer dat de gegeven tips op mijn blog, tips zijn die ik zelf ook daadwerkelijk gebruik. Het leek mij dus leuk om mijn korte- en langetermijndoelen op een rijtje te zetten en met jou te delen.

Over vijf jaar wil ik…

Voordat ik mijn kortetermijndoelstelling formuleer, wil ik eerst weten wat ik wil bereiken op langere termijn. Ik heb voor mezelf vijf carrièredoelen opgeschreven die ik wil bereiken binnen de komende vijf jaar:

 1. Mijn eigen bedrijf opstarten
 2. Een goede privé-werkbalans opbouwen
 3. De vrijheid hebben om mijn eigen keuzes te maken
 4. Expert worden op het gebied van marketing en communicatie
 5. Leidinggeven aan mijn eigen team

Zoals je ziet, kan het eerste carrièredoel gecombineerd worden met de vier doelen die eronder staan. Daarnaast kunnen doelen 2 tot en met 4 ook plaatsvinden bij een bestaande organisatie. Op dit moment sta ik dan ook zeker open voor beide opties. Toch blijven de doelen op deze manier redelijk vaag. Mijn specifiekere langetermijndoel is:

Ik wil binnen de komende vijf jaar mijn eigen bedrijf opzetten in Nederland. Binnen mijn bedrijf geef ik leiding aan en werk ik samen met een gepassioneerd en betrokken team die met veel plezier aan marketing- en communicatievraagstukken werkt.

Hetzelfde kan ik doen voor carrièredoel 2:

Binnen de komende vijf jaar wil ik doorgroeien binnen een bedrijf tot manager van de marketing- en communicatieafdeling. Naast het feit dat we resultaten behalen die passen binnen de bedrijfsdoelstellingen wil ik leiding geven aan en samenwerken met een gepassioneerd en betrokken team die met veel plezier werkt.

Zoals je kunt zien in beide doelen vind ik het belangrijk om verantwoordelijk te zijn, vrijheid te krijgen om bepaalde keuzes te maken en om een goede werksfeer te creëren. Kortom, ik wil dus entrepreneur of intrapreneur worden.

Kortetermijndoelen

Nu ik weet wat ik wil bereiken, kan ik ook kortetermijndoelen opstellen. Onder kortetermijndoelen vallen alle doelen die hebt voor de komende weken, maanden en/of jaren. Mijn persoonlijke doelen zijn:

 1. Een baan vinden waarbij ik door kan gaan met leren en ervaring op kan doen
 2. Elke week minimaal één sollicitatie uitsturen
 3. Het opbouwen van een netwerk
 4. Het uitwerken van een businessplan
 5. Projecten oppakken om ervaring op te doen
 6. Cursussen volgen op het gebied van online marketing
 7. Een personal brand opbouwen

Op dit moment ben ik bezig met al mijn kortetermijndoelen. Dit helpt mij om gemotiveerd te blijven zoeken naar een baan die binnen mijn straatje past.

Nu is het jouw beurt

Net als ik kan jij ook doelen stellen om jouw dromen te realiseren. Weet je al wat je wil bereiken? En is dit doel vaag of heel specifiek? Voordat we gaan beginnen, moet je jezelf toestaan om te denken en te dromen zonder grenzen. Vervolgens mag je zelf de volgende vragen invullen:

 • Wat zijn jouw dromen?
 • Waar krijg je een enthousiast gevoel bij?

Let op; het maakt nu niets uit of je dit kan verwezenlijken en hoe je dit gaat verwezenlijken. Het gaat erom om op papier te krijgen wat je wilt. Daarna kan je pas een plan maken hoe je deze droom werkelijkheid laat worden. Zelf had ik vijf dromen op het gebied van carrière op papier gezet, maar het mogen er natuurlijk ook meer zijn.

Oké, heb je jouw doelen op een rijtje gezet? Kies dan nu jouw top-3 dromen uit en dan ga je daarmee aan de slag. De kunst is om het SMART-principe aan te houden – specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden –. Wedden dat jij nu veel beter kan werken richting jouw carrièredoel?

Wil je meer weten over het stellen van doelen? Laat het mij dan weten, dan zal ik er nog een tweede blogpost over schrijven waarbij ik hier dieper op in ga. 

Liefs,

Daniëlla Christina Weber

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter