Angst tijdens het ondernemen
Career

Waarom je niet bang moet zijn voor angst

Het is nu ongeveer een maand geleden dat ik online aankondigde dat ik een eigen bedrijf begon. Nog steeds ben ik super blij met de keuze, maar ik heb ondertussen ook een paar keer de vraag gehad ‘vind je het niet eng?’. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Soms moet je risico’s durven nemen in het leven, maar dat betekent niet dat dit altijd zonder twijfel en angst is. Ik denk dat iedereen angst heeft tijdens zo een grote verandering. Ik ook.

Angst voor het onbekende

Tijdens het starten van een onderneming sta je er in de meeste gevallen alleen voor. Jij hebt een idee in je hoofd en bent hier enthousiast over. Toch twijfel je of je de huidige situatie wel moet veranderen. Wat gaat er gebeuren als je die grote beslissing eenmaal genomen hebt? En hoe snel krijg je nieuwe klanten? Kortom er zijn veel vragen over het onbekende en de enige manier om erachter te komen is door te doen.

The truth is you don’t know what is going to happen tomorrow. Life is a crazy ride, and nothing is guaranteed. – Eminem

Misschien denk je nu ‘Daniella, jij hebt makkelijk praten, want je hebt het toch gedaan?’. Ja, ik heb het gedaan, maar het duurde even voordat ik de knoop doorhakte. Er zijn heel veel wat als-momenten door mijn hoofd geschoten. Zelfs na pas één maand ondernemen merk ik al dat je leert gedurende het gehele proces. Ik had je een maand geleden lang niet alles kunnen vertellen over wat ik nu weet. Er komt namelijk best veel kijken bij het oprichten van een onderneming. Hierdoor zien alle dagen er anders uit, maar daar doe je het uiteindelijk voor toch?

Maar als ik je alvast 1 geheimpje mag vertellen: Ongemak is soms goed. Ongemak motiveert je om het onbekende juist bekend te maken. Gebruik deze ‘angst’ dus om juist het beste uit jouw bedrijf en jezelf naar boven te halen.

Angst voor jezelf en de toekomst

En hiermee bedoel ik niet op het moment dat je uit bed stapt en je haar recht overeind staat. Oke, dan schrik je natuurlijk ook even… Maar ik bedoel de angst dat je soms zelf niet weet wat je moet en vooral wilt doen. Kies je dan toch voor die baan, of heb je überhaupt wel de juiste studie gekozen, want je vind psychologie ook interessant. Allemaal twijfels – en ongetwijfeld nog veel meer – waarmee iedereen te maken krijgt. Uiteindelijk weet je nooit goed wat je zelf wilt, want er zijn zoveel keuzes in het leven. En met de ene keuze sluit je soms een andere optie volledig uit.

Helaas heb ik dan ‘slecht’ nieuws, want je komt er alleen achter of iets bij je past door het gewoon te doen. Als je er dan later achter komt dat de keuze misschien toch niets voor je is, dan heb je er evengoed van geleerd. Door deze ‘angst’ heb ik zelf een jaar stil gezeten, terwijl ik er veel meer uit had kunnen halen door gewoon te doen. Maar ook hiervan heb ik weer geleerd 😉 .

Angst voor financiën

Of je nu een vaste baan hebt, eigen ondernemer bent of student, geld is belangrijk om dingen te kunnen doen die je leuk vindt. Maar niet alleen daarvoor is geld belangrijk, want met geld kun je ook investeren. Vooral als je iets minder geld ter beschikking hebt, dan bestaat de angst dat je rekeningen niet kunt betalen. Toch leer je hier juist creatief mee omgaan. Heb je nog geen eigen kantoor en wil je een dagje niet thuis werken? Dan ga je toch buiten de deur werken. Een lunch en koffie kun je voor €10 regelen – dat is altijd nog goedkoper dan een pand huren voor €400 –. Plannen en budgetteren kan hierbij het verschil betekenen, en dat kan iedereen leren. Ook jij! Zelf ben ik – nog steeds – wel eens bang dat ik niet genoeg verdien, maar hé ik zit nog in de start-up fase en uiteindelijk heb je zelf in de hand hoe gek je het financieel maakt.

Entrepreneurship is living a few years of your life like most people won’t, so that you can spend the rest of your life like most people can’t – Anonymous

Angst voor mislukking

Falen en mislukking zijn woorden waarvan we schrikken. We willen niet falen en vooral geen mislukkeling zijn, maar maken we niet allemaal fouten? Het maakt niets uit in welke situatie je zit, want het is menselijk. Toch ben je bang dat als je iets nieuws begint dat het misschien gaat mislukken. En waarschijnlijk maak je ook ergens een fout, maar ook hier kan je weer van leren. Hoe vaak heb ik wel niet gedacht ‘Wat als het niet lukt?’. Mijn lieve vriend en familie zeggen dan gewoon heel simpel ‘Dan heb je het geprobeerd en heb je het wel ervaren’. En zo is het ook. Zelfs als iets mislukt, dan kun je daarna weer verder gaan of een nieuwe keuze maken.

Failure is the key to success; each mistake teaches us something!

Wat ik uiteindelijk probeer duidelijk te maken met dit artikel is dat het normaal is om te twijfelen en angst te hebben. Stel je gaat een nieuwe studie in het buitenland doen, dan vind je dat ook spannend. Toch doe je het, want je wilt je hart volgen. Soms is het eng, maar ik geloof erin dat dat de beste keuze is die je kunt maken!

Herken jij jezelf in deze angsten?

Liefs,

Daniëlla

Volg mij ook via Facebook, Instagram & Twitter

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Nog geen reacties

Laat jouw reactie achter